Utopianistin uusi CD The Third Frontier kaupoissa 27.5.2016
May 18th, 2016


1. Voodoo Mammoths From Neptune  4:25
2. Dr. Gravity’s Evil Plan  4:01
3. Universe For Dummies  5:52
4. White Dwarf  1:24
5. Life As We Thought We Knew It  4:55
6. A Hundred Rabbits  5:03
7. Spanking Season  2:33
8. 13 Demons in the Disco Dimension  3:12
9. The Last Reflection  7:00

 

Markus Pajakkala: saksofonit, huilut, klarinetit, koskettimet, perkussiot, Olli Helin: trumpetti, Antero Mentu: sähkökitara, nauhaton sähkökitara, Anssi Solismaa: Hammond C-3, Fender Rhodes ym. koskettimet, Tuomas Marttila: marimba, perkussiot, Jaakko Luoma: basso ja Rolf Pilve: rummut

Vierailijoina Suvi Väyrynen: laulu raidoilla 3, 6 ja 9 ja Pekka ”Pharaoh” Pirttikangas: laulu raidalla 7

Säveltäjä ja multi-instrumentalisti Markus Pajakkalan luotsaama Utopianisti on kolmannella albumillaan kasvanut projektista bändiksi. Musiikillinen ilotulitus jazz-rockin ja progen poluilla jatkuu Zappan ja Pekka Pohjolan hengessä.

Uudella levyllä esiintyy toisen levyn jälkeen perustettu seitsenhenkinen yhtye, joka operoi Tampereelta käsin. Uusi kokoonpano sai lentävän lähdön, kun se buukattiin Meksikon-kiertueelle ennen kuin se oli ehtinyt tehdä yhtään keikkaa.

– Haaveeni livebändistä toteutui toisen levyn jälkeen vuonna 2014. Sain narutettua mukaan suosikkimuusikkoni, jotka ovat myös huipputyyppejä – porukka on loistava ja tekemisen meininki valtava. Keikoilla bändi on todella liekeissä ja yleisöäkin on riittänyt mainiosti. Meksikon reissu oli menestys ja ulkomaiden valloitus jatkuu varmasti uuden levyn tiimoilta. Uutta materiaalia syntyi helposti tälle bändille ja kolmannen levyn äänittäminen livenä bändin kanssa tuntui luontevalta, Markus kertoo.

Tekotapa oli tyystin erilainen aiempiin levyihin verrattuna. Edellisten levyjen hilpeä tyylien sillisalaatti ja joka raidalla vaihtuvat kokoonpanot muusikoista jotka eivät edes tavanneet toisiaan syrjäytettiin kiinteän bändin ja yhtenäisemmän jazz-rock/progetyylin tieltä. Kappaleet myös äänitettiin livenä studiossa puhaltimia, marimbaa, lauluja ja paria sooloa lukuuottamatta. Biisien teko yhtyeen jäsenten vahvuudet tietäen ja niiden hiominen keikoilla ennen levyttämistä oli lopputuloksen kannalta valtava etu.

Esikuvinaan Utopianisti pitää erityisesti Frank Zappaa ja Pekka Pohjolaa, mutta liiallisen kumartelun sijaan katse on tanakasti tulevaisuudessa.

– Haluan tuoda kaikki rakastamani elementit yhteen – alkukantainen ja ylitsepursuava energia, tiukka ja valpas yhteissoitto, instrumentaalinen akrobatia, haastavat ja raastavat harmoniat ja jännitteet, Zappan inspiroima instrumentaatio ja toteutus, Pohjolamainen teemojen kehittely ja polveilu, hillitön groove, kauneuden etsiminen yllättävistä paikoista, pähkähullu arvaamattomuus ja kuulijan pitäminen varpaillaan. Näillä elementeillä musiikista tulee väistämättä haastavaa, mutta tarkoitushakuista vaikeutta ja tiluttelunypläämistä olemme mielestäni onnistuneet välttämään.

– Levyttäminen Rockadillolle on ollut unelmani jo teini-ikäisestä saakka, jolloin lähetin ensimmäiset demoni yhtiölle. Pohjola Records -label siihen päälle oli odottamaton ja valtava kunnianosoitus, ja tuntuu, että olen astunut todella suuriin saappaisiin, Markus jatkaa.

Musiikillisena kameleonttina Pajakkala on työskennellyt eri rooleissa mm. Stam1nan, Waltarin, Liljan Loiston, Black Motorin, Pimeyden, Waltteri Torikan, Yonan, Jesse Kaikurannan, Jon Ballantynen, UMO:n, Ismaila Sanén, Laura Moision, Mr. Fastfingerin, lukuisten kansanmusiikki-, jazz- ja metalliyhtyeiden kanssa sekä yhtenä päätekijänä toisen yhtyeensä Poutatorven tuotannossa. Päivätyökseen hän työskentelee hovisäveltäjänä ja -tuottajana Yousicianilla, ja jos applikaatioiden myynnit otettaisiin tilastoissa huomioon, hänellä olisi mm. tuplaplatinaa Yhdysvalloissa.

 

JULKAISUPÄIVÄ: 27.5.2016
LEVYN NIMI: UTOPIANISTI: THE THIRD FRONTIER
FORMAATTI: CD 6-SIVUINEN DIGISLEEVEKOTELO, 12-SIVUINEN BOOKLET
KATALOOKINUMERO: PELPCD 18
EAN: 6418691001826
LEVY-YHTIÖ: POHJOLA RECORDS