Pekka Pohjola's concerto for accordion premiers on February 1st, 2004

Pekka Pohjola has composed a concerto for accordionist Veli Kujala. The
work, called "Baya", will be premiered by Veli Kujala and Avanti!
orchestra at Helsingin Konservatio at 19:00 on 1.2.2004.Pekka Pohjolan harmonikkakonserton kantaesitys 1.2.2004

Pekka Pohjolan säveltämä konsertto "Baya" harmonikansoittaja Veli
Kujalalle kantaesitetään 1.2.2004 klo 19 Helsingin Konservatorion
salissa. Konserton esittävät Veli Kujala sekä Avanti!-orkesteri. Ylen 1
taltio konsertin myöhempää lähetystä varten.

May 2003

Pekka Pohjolasta kirja

Säveltäjä-basisti Pekka Pohjolasta ilmestyi toukokuun 20. päivä elämäkerrallinen kirja. Toimittaja Petri Nevalaisen kirjoittaman teoksen nimi on Bassokenraali. Kirjassa käydään läpi Pohjolan ura, levytykset ja sävellystyön taustat.

Kymmenien haastateltujen joukossa ovat Jukka Tolonen, Jim Pembroke,
Ensti Pohjola, Liisa Pohjola, Georg Wadenius ja Anssi Nykänen. Lisäksi Pekka Pohjola kertoo kirjassa hyvin henkilökohtaisesti
elämästään ja musiikistaan. Kirjan on julkaissut Kustannus Oy Jalava.


A book about the music and life of Pekka Pohjola was officially released at a launch party on 20th of May. Titled "Bassokenraali" (Bass General), the book is written by journalist Petri Nevalainen, and is published by Kustannus Oy Jalava.

Petri Nevalainen has interviewed for the book many musicians, who have worked with Pekka during the years, including Georg Wadenius, Jukka Tolonen and Jim Pembroke.Author Petri Nevalainen and Pekka Pohjola

September 2002

Set list of Pekka Pohjola concert
at Tampere-talo on 11.9.2002:

Innocent Questions
Armoton Idylli
Changing Waters
New Impressionist
Relief
Imppu’s Tango
Benjamin
Risto
Pewit

encore:

Flight of the Angel

Pekka Pohjola : basso / bass
Seppo Kantonen : piano
Mika Kallio : rummut / drums
Veli Kujala : konserttiharmonikka / concert accordion
Verneri Pohjola : trumpetti / trumpetReview of Pekka Pohjola's concert by Jussi Niemi (Aamulehti 13.9.2002)

"Vähän sähköä, paljon ideaa
Pekka Pohjolan "Vähällä sähköllä" –kokoonpano
Aika ja paikka: Tampere-talon pieni sali keskiviikkona (11.9.2002)

Käytännön sanelemat rajoitukset eivät aina latista musiikkitapahtuman taiteellista sisältöä.
Esimerkki tästä saatiin Pekka Pohjolan Vähällä sähköllä –konsertissa Tampere-talon pikkusalissa, jonka herkälle akustiikalle bassomestarin pitkäaikainen sähkökvartetti olisi ollut liian kovaääninen. Pohjola kokosi tilaisuutta varten uuden, mahdollisesti vaan ei toivottavasti ainutkertaiseksi jäävän kokoonpanoon, jossa hänen bassonsa oli ainoa sähköinen instrumentti.
Jos ryhmän äärihillitty esiintyminen oli kuivakkaa seurattavaa niin Pohjolan pitkin pitkää uraansa – ei kuitenkaan tuoreimmalta Views-albumilta – poimimat kappaleet tyydyttivät sitäkin enemmän. Mielestäni ne kohosivat suorastaan uusin ulottuvuuksiin.
Säveltäjä myös soittaessaan
Pohjolahan on täysiverinen säveltäjä, ja kun hänen kappaleistaan jäi sähkökitaran ja syntetisaattorin 70-lukuinen progevongutus pois, niiden impressionistinen ajattomuus ja ilmava eleganssi kirkastui merkittävästi. Meaestron sähköbassottelu on niin omintakeista, ettei aikaviive vaivaa sitä.
Hänen tyylinsä on temaattinen ja melodinen, joten harvat soolotkin tuntuivat enemmän sävellyksen osilta kuin puhtaalta improvisioinnilta, vaikka ne varmaan jälkimmäistä olivatkin.
Keltasta pudonneen fuusioestetiikan paikalla kuultiin nyt monia alan kansainvälisiä kilpailujan voittaneen Veli Kujalan konserttiharmonikan vähäeleisesti hienostuneita maalailuja, joiden argentiinalaistyyppinen sointi viittasi Astor Piazzollaan.
Johtajan 23-vuotias trumpetistipoika Verneri Pohjola paljastui kypsäksi improvisioijaksi. Ote vaihteli ajoittain yllättävää särmääkin henkineestä jatsillisuudesta melkein ambientiin leijuntaan, jonka lähin vertailukohta löytyy ehkä Mark Ishamin elokuvallisuudesta. Pohjolan peruskvartetissakin vaikuttavan Seppo Kantosen pianismin puhdas syvyys tyli selväksi heti illan lähes soolonumerona avanneessa Innocent Questionsissa.
Kuulaasti kauniin Reliefin Pohjolat ja Kantonen vetivät vain kolmestaan. Jälki oli huikeaa. Tosin Viewsilläkin soittavan Mika Kallion rumputyö oli kauttaltaan esimerkillistä hienovireisyydessään. Sävytön ja itsekäs kolaaminen on hänelle ilmeisen vieras laji.
Hyvälukuisen yleisönsä hurmanneen konsertin huippukohdista mainittakoon vielä tukevasti jazziin koukannut Impun tango, ripeä Armoton idylli ja mystinen Benjamin."

Jussi Niemi.April 2002

Pekka Pohjola is touring with his band(Pekka Pohjola, Seppo Kantonen, Anssi Nykänen and Markku Kanerva) in late April and May. The gigs that are Pekka's first in three years take the band to Estonia, Finland and Japan.

See the concert dates here.
More of the Tampere concert here.

>>Pekka Pohjola kiertueelle Japaniin
– harvinaisia konsertteja myös kotimaassa!
Pekka Pohjola on yksi maailmalla parhaiten tunnettuja suomalaismuusikoita. Pekka paitsi levyttää myös esiintyy yhtyeensä kanssa erittäin harvakseen, joten hänen esiintymisensä ovat aina harvinaista herkkua.
Nyt Pohjola konsertoi bändinsä kanssa ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen. Runsas viikko sitten Tallinnan Jazzkaar-festivaaleilta alkanut kiertue jatkuu kahdella kotimaan klubikonsertilla ennen matkaa Japaniin. Pekka Pohjola esiintyy 8. toukokuuta Tampereen Klubilla ja seuraavana päivänä Helsingin Tavastialla. Aiemmin Japanissa jo kahdesti vieraillut Pohjola esiintyy Tokiossa 18., Kiotossa 19. ja Nagoyassa 20. toukokuuta. Kesällä bändiä päästään kuulemaan Turun Down By The Laiturissa ja Sipoon Kalkkijazzissa.
Äskettäiset vierailuesiintymiset nykyprogen lippulaivan XL:n keikoilla osoittivat Pohjolan olevan edelleen huippuiskussa basistina. Paitsi bassovirtuoosina, Pohjola tunnetaan nimenomaan säveltäjänä, jonka sinfoninen instrumentaalirock on aivan oma, tunnistettava tyylilajinsa rockin, jazzin ja klassisen musiikin välimaastossa. Pohjolan tuoreimmalla levyllä "Views" mukana on runsaasti jousia, miltei big bandin verran puhaltimia ja väliin sähköisen kombon kanssa toteutettua zappamaisen hauskaa progeirroittelua. Avantin levyttämä Pohjolan ensimmäinen sinfonia julkaistiin vuonna 1990, ja tällä hetkellä hän säveltää isoa teosta Radion Sinfoniaorkesterille.
Wigwamissa 1970-luvun alussa läpimurron tehneen Pekan ihailijoihin ovat kuuluneet monet kansainväliset huippuartistit Frank Zappasta Mike Oldfieldiin, joka myös tuotti Pekan kolmannen albumin, ja jonka bändissä Pekka myöhemmin kiersi Eurooppaa. Pekka oli aikoinaan myös Pohjoismaisen superbändin Made In Swedenin toinen suomalaisjäsen yhdessä Tasavallan Presidentin Vesa Aaltosen kanssa.
Pekka Pohjolan oma bändi on pysynyt samassa vakiokokoonpanossa jo kymmenen vuotta, ja kyseessä on todellinen kotimainen superbändi. Anssi Nykänen on kiistattomasti maan eturivin rumpali, joka tunnetaan rumpuklinikoistaan, omasta bändistään ja keikka- ja studiotyöstään lukemattomien suosittujen artistien taustalla Kummeli-miehistä Nylon Beatiin. Maan parhaaksi jazz-pianistiksi usein rankattu Seppo Kantonen on myös monen projektin virtuoosi, joka Pohjolan bändissä soittaa sähköisiä koskettimia. Kvartetin täydentää jazz-, rock- ja teatteriympyröistä tuttu luottokitaristi Markku Kanerva.
Pekka Pohjola Tampereen Klubilla keskiviikkona 8.5.2002.
Showtime: 22:30
Liput: 10 €, ennakko: Klubi, Epe’s ja Swamp
Pekka Pohjola Helsingin Tavastialla torstaina 9.5.2002.
Showtime: 22:00
Liput: 10 €, ennakko: Tiketti
Pekka Pohjola –valokuvia on digimuodossa imuroitavissa osoitteesta:
www.rockadillo.fi/archive.html

February 2002
Pekka Pohjola’s album Flight of the Angel (1986) was re-released as a re-mastered cd on 18th of February.

October 2001
20.05 Hot Toe feat. Jukka Gustavson, Pekka Nylund, Vando Suvanto, Harri Vainikka
20.45 Trio Töykeät
21.25 Piirpauke feat. Joonas Ahonen
22.05 Wimme
22.45 Slobo Horo
23.25 Kimmo Pohjonen Kluster
00.10 XL feat. Pekka Pohjola
00.55 RinneRadio

Addition has been made to the program of Rockadillo's
birthday party. We will announce the suprise band tomorrow morning here at the website.